Fontos tudnivalók!

Azon termékeinknél, melyeket aznapi feladással tudunk biztosítani a kedves vásárlónak (8 óráig leadott rendeléseknél), a várható kiszállítás ideje; MPL futárszolgálattal és MPL Posta pontra 4-6 munkanap országosan. 

Amennyiben nem tudjuk aznapi feladással a megrendelését feldolgozni, mihamarabb státusz értesítő e-mailt küldünk rendelésének állapotáról. pl.: mikorra szerezhető be.

Köszönjük a figyelmet!

Facebook csoport
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2020.09.14 11:04

Mi is az a Proust-jelenség?

Sokakkal megesik, hogy az utcán sétálva hirtelen megcsapja az orrukat egy finom illat, például, ami egy pékségből áramlik ki, vagy a téli levegő füstös illata, és valamilyen emléket idéz fel bennük. Ez gyakori jelenség és nem véletlen, de vajon miként képesek illatok és ízek emlékeket előidézni és vissza repíteni egy múltban történt eseményhez?

Bővebben a Proust jelenségről...

Marcel Proust regénye, ami az Eltűnt idő nyomában címet kapta, szintén példaként hozható fel a Proust jelenségre utalóan, hiszen a narrátorban különleges gyermekkori emlékeket idéz elő egy francia apró sütemény illata, ami teába van áztatva. Tehát egyes illatoknak bizony erős emlék-ébresztő hatásuk van.

Mi lehet ennek az oka?

A kutatók is elég régóta foglalkoznak a kérdéssel, de a pontos válaszra mai napig nem derítettek fényt. Ingerek folyamatosan érnek bennünket és elképzelhető, hogy a szagingerek eltérnek a többi inger feldolgozásától. Az érzékszerveinkből érkező információk úgy jutnak el az agyi központig, hogy érintik a thalamust, ami meghatározó „csomópont” az agyi állományban. Viszont a szaglásunkból származó ingerek ettől eltérő útvonalon jutnak el a központig.

Marcel van den Hout kollégáival egy kísérletet is elvégzett a Proust-jelenséggel kapcsolatosan, amire 2012-ben került sor. 70 nő vett részt a kísérletben, akiknek különféle felvételeket vetítettek és ez idő alatt feketeribizli illatott lehetett érezni a teremben. Volt, hogy fényeket ábrázoltak vagy zene szólt. Egy hét elteltével a résztvevőket újra elhívták és a videóban látottakról faggatták őket, közben pedig vagy a fényeket vetítették, vagy a zene szólt, vagy a ribizli illat volt érezhető. Végül megállapították, hogy lényegesen részletesebb információkat tudtak elmondani azokról a felvételekről, ahol éppen az illat volt jelen.

Ahhoz viszont, hogy a kutatók pontos és részletes választ tudjanak adni a kérdésre, még további kutatások, illetve kísérletek szükségesek a közeljövőben.

 

Illatok és érzelmek

Illatok és érzelmek

Webáruház készítés